Monday, December 9, 2013

Lähtökohtaisesti ehkä

Löin kesällä jalkani johonkin ja yksi varpaankynsistäni lohkesi. Olen puolen vuoden ajan yrittänyt kotikutoisesti saada sitä hiottua ja parannettua, mutta muutosta ei tapahdu. Säästän teidät ikäviltä yksityiskohdilta ja totean vain, että kynsi ei ole vieläkään entisensä.

Kävin tapaamassa jalkahoitajaa, joka totesi, etten ole onnistunut parantamaan kynttäni. Se ei ollut uutinen. Mutta uutinen oli, ettei se saata koskaan palautuakaan ennalleen. Tässä vaiheessa alkoi nyppiä.

Ties kuinka monta kertaa olen kuullut sanat "ai sulla on diabetes" lääkärin tai hoitajan suusta. Se on kätevä tekosyy kaikkeen parantumattomaan, tai vaivaan, jota ei voi muuten selittää. "Sulla on vähän ientulehdusta. Ai mutta sähän ootkin diabeetikko." "Tuo hyttysenpurema on tulehtunut, eikä meinaa parantua. No mutta sullahan onkin diabetes."

Vähän sama kuin veisit naisena auton korjaamolle. Kuulet, mitä on korjattu, mutta jos kysyt jotain, sinua katsotaan pitkään ja puhutaan alentuvaan sävyyn. "Sä oot nainen, et sä näistä mitään ymmärrä." Vaikken ymmärtäisikään, se on minun autoni, ja minä maksan sen remontit. Omistajana minulla on täysi oikeus lypsää tietoa niin pitkään, että ymmärrän, mitä omaisuudelleni on tehty, tai mitä sille pitäisi tehdä.

Joskus jopa tuntuu, että lääkärit skippaavat testejä diabeteksen takia. Jälleen kerran - en tiedä eroa normaali-Elinan ja diabeetikko-Elinan kohtelussa, mutta tuntuu olevan helppoa sysätä asioita parantumattoman sairauden piikkiin. Ehkä en osaa vaatia tarpeeksi, koska en ymmärrä biologiaa tarpeeksi.

Lähtökohtaisesti en hyväksy sitä, että kehoni parantuisi hitaammin kuin muiden. Lähtökohtaisesti siis oletan ja tavoittelen parantuvani normaalivauhtia. En suostu uskomaan, että joku asia tapahtuu "just 'cause". Syyn löytää aina jostain - jos ei lääketiede auta, niin psykologia sitten.

Ei sillä, että jatkuvasti juoksisin lekurissa erinäisten vaivojen takia. Ja voihan olla, että vaikka olisin "normaali", kynteni ei välttämättä parantuisi. Mutta toivoisin, että en enää kuulisi hyväksyvää äännähdystä sairauden mainitessani.

Oma ajatusmallini on, että ihminen paranee, kun päättää parantua. Ja niin päätän jatkossakin tehdä.

4 comments:

 1. Paraneminen vie vain pitempään. Kun minä "kärähdin", niin tilanteen laukaisi paiseeksi päässyt aterooma. Se avattiin päiväkirurgisessa. Haava meni lopullisesti umpeen 9 kuukautta myöhemmin. Liikuntaa olisi pitänyt lisätä heti, mutta avohaava selässä rajoitti aika tavalla. Sitten kun jotain pääsi tekemään, niin tuli keuhkokuume. Sen jälkeen on ollut hieman paremmat kortit joilla pelata.

  ReplyDelete
 2. OK, korjaan väitettäni sen verran, että kun sokeritasapaino ei ole kunnossa (lähelläkään normaalia), ihan taatusti sillä on vaikutusta paranemisnopeuteen. Mutta jos sen saa pidettyä kuosissa, en jaksa uskoa, että poikkeuksetta paranemisajat ovat pidemmät.

  Esim. viisurileikkauksista olen toipunut ihan yhtä nopeasti kuin normi-ihmisetkin, jopa paremmin. Flunssat kestävät pitkään, mutta tuntuvat nykyään kestävän kaikilla muillakin. Tulehduksiin liittyvät vaivat, esim. tuo kynsihomma tai muut tulehdukset paranevat kyllä hitaasti, sen olen huomannut. Toisaalta viime keväinen silmätulehdus parani nopeasti.

  Oma mokahan tuo kynsikin on ollut, saattaisi olla jo kunnossa, jos olisin heti päässyt ammattilaiselle, enkä hionut sitä itse liian ohueksi. Onneksi ei ole tulehtunut pahemmin, niinkin olisi saattanut käydä.

  Oliko sinunkin tapauksessa kyse tulehdustilasta vai jostain muusta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyseessä oli talirauhasen tukkeuma, joka sitten alkaa kerätä mömmöä ja aiheuttaa ontelon kehon sisälle. Lopputilanteessa se on tulehdustila. Avauksen jälkeen se ei meinannut umpeutua millään. Se taas johtui kyllä osittain sokereista. 4-5 kuukautta kävin joka arkipäivä työterveyshoitajalla huuhtomassa aukkoa. Sinänsä se ei ollut iso juttu, koska meillä on oma lääkäri ja hoitaja talossa. Mutta toteamuksesi, että kaikki laitetaan helposti d:n syyksi on ihan osuva. Onko koskaan samalla kysytty viimeisimpiä verensokereita?

   Delete
  2. Ah soo, ollut varmaan tosi ikävä vaiva :( Mutta kiva kun pääsit viimein eroon siitä ja paranit.

   Kyllä multa on ajoittain kysytty normilekurissakin sokeritasapainosta. En muista, onko liittynyt juuri niihin tapauksiin, joissa vedottiin diabetekseen taudin aiheuttajana.. Joka myöhemmin on osoittautunut olevan huuhaata.

   Teini-iässä sokerit huiteli ihan missä sattuu koko ajan, mutta näin aikuisiällä pysyvät suht kurissa. Ellei tule flunssaa tai muuta tulehdustilaa nostamaan niitä.

   Delete