Thursday, February 6, 2014

Sensored

Kävin lääkärissä maanantaina. Juttelin lekurini kanssa CGM:stä. Kyselin, olisiko mahdollista saada vaikka pariksi päiväksi testikäyttöön laitetta, joka mittaa jatkuvasti sokeria ja tulokset näkee reaaliajassa. Vähän tuntui hankalalta saada tietoa irti. En tiedä, eikö meidän kemiat kohtaa, vai oliko kyseessä joku muu kommunikaatio-ongelma :) Mutta jotain sain tietooni kuitenkin.

Kuulemma Suomessa ei ole lähdetty ottamaan käyttöön laitteita, joista tulokset näkee heti. Edelleen on siis käytössä laitteet, jotka mittaavat kyllä jatkuvasti kudossokeria, mutta tulokset puretaan vasta laitteen poiston yhteydessä, jolloin lääkäri analysoi tulokset potilaan kanssa. Tämä olikin aikalailla ainoa vastaus, jonka sain. En tiedä, miksi tähän on päädytty, tai tuleeko tilanne kenties muuttumaan. Mutta ainakaan oman sairaalani kautta ei onnistu laitteen lainaaminen. Noinkohan saisi yksityisenä henkilönä ostettua? Vaan paljonko mahtaa olla hintaa..

Enivei, vaikka varsinainen CGM-asia jäi vähän huteralle pohjalle, olen iloinen siitä, että lääkäri alkoi heti puuhata minulle "vanhanmallista" sensoria. Eka reaktioni kylläkin oli "ei hemmetti en halua olla viikkoa pultattuna laitteeseen". Kuten taisin jo kertoa, viimeeksi käyttämästäni sensorista lähti piuhat pieneen boksiin, joka oli oltava vyöllä koko ajan. Suihkussa käynti oli hankalaa, muuten elämä oli aika normaalia. Hetken arvottuani päätimme laittaa sensoriajan varaukseen.

Onneksi hoitaja tiesi kertoa, että sensori on nykyään pelkkä sensori - ei piuhoja, ei bokseja. Se laitetaan esim. käsivarteen, ja teipataan hyvin kiinni. Siinä se sitten viikon ajan mittailee jatkuvalla syötöllä kudossokeria. Muuten voi elää normaalia elämää, mutta saunaan ei saa mennä, ja täytyy pitää päiväkirjaa aterioista ja insuliinimääristä. Mulle sekin on jo riittävän haasteellista. Nimim. jos ei tulokset olisi mittarin muistissa, niitä ei olisi missään.

Saan laitteen joskus maalis-/huhtikuussa. En malta odottaa! "Ihan vaan huvikseen" sitä ei minuun kiinnitetä, vaan tarkoituksena on selvittää, miksi verensokerini välillä nousee ja välillä laskee iltaisin. Epäilen ongelman liittyvän ateriainsuliinin virhearviointeihin. Aina kun ei vanha kettukaan osaa kaikkien ruokien hiilarimääriä arpoa oikein. Mutta nähtäväksi jää.

Kirjoittelen kuvien kanssa kokemuksia, jahka laite on minussa kiinni :)

No comments:

Post a Comment