Tuesday, March 11, 2014

Glukoosisensorilive - päivä 7

Viikkoni kyborgina alkaa olla ohitse. Nyt onkin hyvä hetki miettiä, mitä olisi voinut tehdä sen sijaan mitä todellisuudessa tuli tehtyä!

Periaatteessa olisin voinut ja olisi pitänyt kokeilla kaikenlaisia elämäntapoja - laiskottelua, urheilullisuutta, paljon sokeria ruokavaliossa, vähän sokeria ruokavaliossa jne. Hetki sitten tajusin, että viikko on tosiaankin jo ohi, ja olen elänyt ihan samoilla elämäntavoilla koko viikon. Huomisaamuna sensori otetaan jo pois!

Olenko siis mokannut testiviikon? Mietitäänpä hetki.

Sensoriajan tavoitteenahan oli elää normaalia elämää, jolloin kaikkien elämän eri variaatioiden kokeileminen ei anna todenmukaista kuvaa keskimääräisestä viikosta. Elimistö ei oman kokemukseni mukaan ihan hetkessä vaihda suuntaa: jos olisin alkuviikon ollut löllönlöö ja loppuviikon tsatsatsaa (maannut sohvalla vs. urheillut), olisiko elimistö ehtinyt tottua elämäntapamuutokseen? Väitän, ettei.

Mitä oikeastaan on yksi viikko elämästä? Tai jos puhutaan vähän pienemmässä mittakaavassa: yksi viikko kuukaudesta? Naisen elämässä se on yksi neljäsosa siitä, mitä kehossa kuukauden aikana tapahtuu. On jo jonkin aikaa kiinnostanut, kuinka hormonit vaikuttavat verensokeriin kuukauden eri aikoina. Kohta tiedän tulokset yhden viikon ajalta - en usko, että kolme seuraavaa viikkoa noudattavat samaa kaavaa.

Ei pidä käsittää väärin - trendien laskeminen ja keskivertoviikon tarkastelu on hyvä tausta-aineisto, kun mietitään insuliinitarpeen muutoksia ja verensokerin päivittäisiä vaihteluita. Käytäntö vain on osoittanut, ettei paraskaan teoria pidä aina paikkaansa. Ja vaikka jollain tasolla tunnistaa, että kuukauden eri aikoina verensokereissa esiintyy tiettyä johdonmukaisuutta, jää tarkempi analyysi aina tekemättä.

Toivoisin siis, että voisin saada sensorin käyttöön vielä kolmelle muullekin kuukauden viikolle. Eläisin kuukauden näillä elintavoilla, joihin olen ikävä kyllä parkkiintunut: pitkiä työpäiviä, vähän liikuntaa, ja ei-niin-priima ruokavalio. Näkisin todelliset päivävaihtelut koko kuukauden ajalta ja voisin suhteuttaa neljän viikon tulokset vuoden ajalle.

Eikä tässä vielä kaikki. Toivoisin saavani sensorin myös neljäksi viikoksi niin, että voin kokeilla reippaampia elämäntapoja, joita joskus pienessä mielenhäiriössä noudatan: 8 h työpäiviä, paljon liikuntaa ja terveellinen ruokavalio. Näkisin tietokoneen ruudulta faktaa siitä, kuinka erilainen elämänrytmi vaikuttaa sokeritasapainoon, eikä asia jäisi vaan mutuiluun.

Ei tarvitse olla kovinkaan Einstein tajutakseen, että reippaampien elämäntapojen kuukausi olisi todennäköisesti verensokerien suhteen tasaisempi. Vähemmän heilahteluja, pienempi unentarve, pienempi insuliininkulutus. Vaan kun ei siitä ole faktaa, tyhmän ihmisen on kovin helppo palata takaisin vanhaan ja tuttuun löllöilyyn.

Summa summarum: en ole mokannut testiaikaa, mutta elämäni kylläkin! :D

No comments:

Post a Comment