Thursday, March 13, 2014

Tulkitseva lääkäri, rouva ja vihreä alue

Kävin tänään lääkärissä tutkimassa sensorituloksia. Koska väsyttää kovin, kerron lyhyesti.

Lääkäri ei ollut oma lääkärini, vaan vieraileva tähti. Olivat kuitenkin oman lääkärini kanssa tutkineet tuloksia ja pohtineet parannuksia hoitotasapainooni. "Hyvä" ajattelin, koska "ethän sinä edes tunne minua". Pahiten särähti korvaan, kun hän tutki edeltäviä saneluitani tietokoneelta ja sanoi minulla todetun vuosi sitten hyvin pienet, alkavat silmänpohjamuutokset. Joo, tiesin tämän kyllä, mutta olen allerginen sille sanalle.

No, enivei. Eilinen spekulointi sikseen: perusinsuliinia ei vähennetä (kuten eilen itse funtsin), vaan lisätään. Aamuyön nousut ovat johtuneet siitä, että pitkävaikutteisen insuliinin vaikutus ei ole riittävän pitkä, kun pistän sen klo 18 aikaan illalla. Otan iltalääkkeen entisen suuruisena, mutta ajankohtaa siirretään myöhemmäksi iltaan: tästä lähtien otan sen nukkumaanmennessä.

Alkuyön laskut taasen eivät johdu siitä, että perusinsuliinia olisi liikaa, vaan siitä, että korjaan verensokeriani liikaa ennen nukkumaanmenoa. Hölmö minä! Lisäksi aamupalan jälkeiset nousut ja sokerin pysyminen korkealla läpi päivän johtuvat perusinsuliinin puutteesta, ja joudun jatkuvasti ylimitoittamaan ateriainsuliinia korjatakseni tilanteen. Lisäsimme siis aamulääkkeen annostusta parilla yksiköllä.

Summa summarum: perusinsuliinin vähyys aamulla ja päivällä on johtanut siihen, että sokerit nousevat ja joudun korjaamaan tasapainoa jatkuvasti lyhytvaikutteisella insuliinilla. Kun perusinsumäärät on säädetty kohdalleen, korjausten tarve vähenee ja käyristä tutun sahausefektin pitäisi poistua. Mitenhän pääsen pahoista korjaustavoistani eroon? Ja ennen kaikkea: kuinka osaan jatkossa normaalimitoittaa ateriainsut? Aika näyttää!

Oudoista lyhenteistä ei otettu yhdessäkään selkoa, mutta todettiin, että lyhenteiden tulkinta on toisarvoista. Tärkeämpää oli tuijottaa käyriä ja ruokapäiväkirjaa, ja tehdä niiden pohjalta johtopäätöksiä. Vaan enpä tiedä, pedantti insinööri minussa saattaa tivata niitä vielä seuraavallakin lääkärikäynnillä... :)

Odotushuoneessa tutustuin mukavaan rouvaan, jolla myös oli sensorointituloksia kädessään. Hän totesi "pysyykö muka joku tuon vihreän alueen sisäpuolella?". Hyvä kysymys, ja vielä parempi tavoite! Sitä kohti!

No comments:

Post a Comment